Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ανατροπές

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Όλα τα δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι σήμερα το πρωί στο Ακταίον ο Αλέκος  Παπουράς θα ανακοινώσει την έξοδό του απότη διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου Ρόδου που εδώ και δύο μήνες έχειξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ (υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες της «δ»). Αν αυτό γίνει (αν δεν έχουν πέσει στο μεταξύ θεοί και δαίμονες για να τον σταματήσουν), είναι προφανές ότι  αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και οι συσχετισμοί δυνάμεων  για τις εκλογές στο Δήμο Ρόδου.Τα δεύτερο ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι τι θα κάνει μετά. 
Δεν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος αλλά θα συνεργαστεί με τον υποψήφιο που θα υποδείξει το ΠΑΣΟΚ;
Θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ ή θα προτιμήσει κάποιον από όλους , για συγκεκριμένους λόγους; 
Θα συνεργαστεί με δήμαρχο εκτός ΠΑΣΟΚ  κι αν «ναι» ποιος θα είναι αυτός; Ο Γιώργος Χατζημάρκος ή ο Χατζής Χατζηευθυμίου, αφού όπωςα ποκάλυψε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ , έχει μιλήσει και με τους δύο;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο δήμαρχος Αρχαγγέλου δεν θα μείνει  εκτός νυμφώνος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Τα επικρατέστερασενάρια, σύμφωνα με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα είναι δύο. 

Αποχωρεί από τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ

 ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Την αποχώρησή του από τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου, είναι σφόδρα πιθανό να ανακοινώσει ο δήμαρχος Αρχαγγέλου Αλέξανδρος Παπουράς , στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα δώσει σήμερα στις 11:00 πμ στο Ακταίον.
Την πρόθεσή του αυτή - που εφόσον υλοποιηθεί δημιουργεί νέα δεδομένα και νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο προεκλογικό τοπίο - άφησε εμμέσως πλην σαφώς να διαφανεί σε τηλεοπτική συνέντευξη του στην Τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ και τη Ρένα Διακίδη, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας ότι οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα του έχουν αφαιρέσει «και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας σαν άνθρωπο και σαν θεσμικό παράγοντα».
Θρυαλλίδα για το ξέσπασμα του δημάρχου Αρχαγγέλου, που τον έφερε πιο κοντά στην απόφαση της αποχώρησης από τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου δημάρχου, απετέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Πόκκια, στο ίδιο κανάλι, όπου υποστήριξε ότι «οι δέκα δήμαρχοι του νησιού θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους». Ο κ Πόκκιας είχε αιτιολογήσει την άποψή του αυτή λέγοντας ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για να οδηγήσουν σε λύση μεγάλα προβλήματα του νησιού της Ρόδου, ενώ ειδικά για τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη διάρκεια της θητείας τους εγκατέλειψαν τη γραμμή του κόμματος και «έδρασαν ανεξέλεγκτα»! «Δεν λογοδοτούσαν πουθενά και δεν τους έλεγχε κανένας» είπε ενώ αναφέρθηκε και στα μέλη των δημοτικών παρατάξεων των δημάρχων λέγοντας ότι ούτε εκείνοι ασκούσαν το θεσμικό τους ρόλο, για να μη δυσαρεστήσουν το δήμαρχο και χάσουν την πιθανότητα μιας αντιδημαρχίας .
Έντονα αντέδρασε στις απόψεις αυτές ο Αλέξανδρος Παπουράς, ο οποίος είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι δηλώσεις αυτές του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ - τον οποίον κατονόμασε ως τον κύριο υπεύθυνο για τον εκφυλισμό της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων - έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι από την αρχή εσκεμμένα υποβαθμίστηκε από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα των δύο δημάρχων, του ιδίου και του κ. Σάββα Διακοσταματίου και ότι από την αρχή τους θεωρούσαν ως υποψηφίους «δεύτερης ταχύτητας», έναντι των υπολοίπων τεσσάρων, κκ. Παρασκευά, Παπανικόλα, Κωστόπουλου και Χατζηδιάκου.
Ο κ. Παπουράς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γραμματέα «μεγάλο ατόπημα» διότι υποτιμά όχι μόνο τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους αλλά κα όλους τους πολίτες του νησιού της Ρόδου που τους εξέλεξε. Κάλεσε δε τον κ. Πόκκια «να σοβαρευτεί» και όχι μόνο να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλά και «να παραιτηθεί αύριο κιόλας από τη θέση του γραμματέα». Παράλληλα τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο» λόγω της γενίκευσης της κριτικής του σε όλους ανεξαιρέτως τους δημάρχους του νησιού.

« Να πάνε στα σπίτια τους οι δήμαρχοι»!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Να πάνε στα σπίτια τους όλοι οι δήμαρχοι του νησιού» πρότεινε εν όψει καλλικράτειων εκλογών  ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πόκκιας, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής  του στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ, τονίζοντας πάντως ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις. Ο λόγος για το ξέσπασμα του γραμματέα ήταν η τελική διαπίστωση ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για να οδηγήσουν σε λύση μεγάλα προβλήματα τουνησιού της Ρόδου, ενώ ειδικά για τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη διάρκεια της θητείας τους εγκατέλειψαν τη γραμμή του κόμματος και «έδρασαν ανεξέλεγκτα»! «Δεν λογοδοτούσαν πουθενά και δεν τους έλεγχε κανένας» είπε ο γραμματέας που φαίνεται ότι  επιστρέφει σε εποχές σκληρού κομματισμού, σε αυτό το πνεύμα δε ενέταξε και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου, αφού αναζητείται ο καλύτερος, δηλαδή ο πιο συνεπής και πειθήνιος στις επιταγές του κόμματος.
Όσο αναχρονιστική και ξεπερασμένη κι αν ακούγεται η άποψη αυτή για την αυτοδιοίκηση (την οποία όλοι θεωρητικά την θέλουν κομματικά ακηδεμόνευτη), είναι κατανοητή όταν εκστομίζεται από ένα εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος οφείλει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας διαδικασιών αλλά κυρίως αρχών και θέσεων. Επί της ουσίας συμφωνώ με τον κ. Πόκκια, άλλωστε αυτή η στήλη έχει υποστηρίξει πολλέςφορές μέχρι σήμερα ότι τα προβλήματα του τόπου δεν έχουν χρώμα, οι λύσεις τους όμως και οι πολιτικές σαφώς έχουν και ότι δεν μπορεί να είναι όλοι ίδιοι στην πολιτική. Αλίμονο αν ήταν!

Η ύφεση είναι εδώ

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα λουκέτα στην αγορά της Ρόδου. Κάθε μέρα και νέα καταστήματα στο κέντρο και τις συνοικίες προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεωνπου οδηγήθηκαν στο κλείσιμο λόγω κρίσης. Κι αν αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής Ρόδου μέσα στο κατακαλόκαιρο, μπορεί εύκολα κανείς να αναλογιστε ίτι θα γίνει το χειμώνα. Εύκολα μπορεί να φανταστεί τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα.
Ήταν αναμενόμενο. Σκληρά οικονομικά μέτρα και ανύπαρκτη ανάπτυξη, μόνο σε ύφεση μπορούν να οδηγήσουν. Η ύφεση είναι ήδη εδώ. Η κυβέρνηση σε λίγο κλείνει ένα χρόνο και αναλώνεται σε μέτραεισπρακτικού χαρακτήρα και μόνο, δηλαδή σε λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης,χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις που κι αυτές με τη σειρά τους θα φέρουν έσοδα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στην αγορά και πλήττει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε«ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.  Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι περίεργο που την αρχική ευφορία των ελεγκτών της τρόικας διαδέχθηκαν οι φόβοι για αναπόφευκτη πτώχευση της Ελλάδος, διότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν άλλα να δώσουν...
Σε αυτή τη φάση, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί το συντομότερο από την κυβέρνηση είναι αν αυτή η πορεία προς την ύφεση και τη χρεοκοπία, που σήμερα μοιάζει αναπόφευκτη και πολύ μακρυά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «σωτηρίας της χώρας», είναι απόρροια των μέτρων και των πολιτικών που επιβάλει η τρόικα ή συνιστά το αποτέλεσμα μέτρων και πολιτικών εμπνεύσεως της  ελληνικής κυβέρνησης με άλλοθι το ΔΝΤ και το Μνημόνιο.

Νίκος Χρυσόγελος : "Αλλάζουμε πολιτικές, αλλάζουμε κι εμείς"!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Συνέντευξη με τον  επικεφαλής της κίνησης γιατην περιφέρεια Ν. Αιγαίου "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ"

Με το σύνθημα  "αλλάζουμε πολιτικές, αλλάζουμε καιεμείς", ο Νίκος Χρυσόγελος, από τα βασικά στελέχη των Οικολόγων –Πράσινων, περνά στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όντας υποψήφιος για την αιρετή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο «να δείξουμε στην πράξη πως μια περιφέρεια ή ένας δήμος μπορούν να προωθήσουν μια πράσινη/οικολογική πολιτική».
Με καταγωγή από τη Σίφνο, ο κ. Χρυσόγελος ηγείται  της κίνησης «Οικολογικός Άνεμος» και δηλώνει πως στις εκλογές του Νοεμβρίου «πρέπεινα εκλεγούν άνθρωποι και σχήματα που εκπροσωπούν νέες αξίες, προτάσεις καινοοτροπίες». «Δεν επιδιώκουμε κομματική καταγραφή ούτε σύμπραξη κομμάτων. Τα μέλη μας σε κάθε περιοχή θα στηρίξουν ή θα συμμετάσχουν στη δημιουργία ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συμφωνιών» συμπληρώνει.
Η φιλοσοφία της πολιτικής πρότασης του «Οικολογικού Ανέμου» για το Νότιο Αιγαίο, όπως ο ίδιος την αναλύει και την εξηγεί, συνοψίζεται σε «μια νέα κατεύθυνση, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιφέρεια, πολύ διαφορετικόαπό το σημερινό, που θέλουμε να υλοποιηθεί μαζί με τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση:να αξιοποιήσουμε τη σοφία του παρελθόντος, τις εμπειρίες από τηναρμονική σχέση μεταξύ οικονομίας – κοινωνίας - περιβάλλοντος και πολιτισμού στο πλαίσιο σύγχρονων,οικολογικών, πράσινων πολιτικών αντιλήψεων, αξιών, στάσεων ζωής και πρακτικών σε όλους τους τομείς».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποια είναι η πολιτική των ΟικολόγωνΠρασίνων στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης; Σε ποιες περιφέρειες και δήμους θαέχετε αυτόνομη παρουσία;