Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η Ναόμι Κλάιν στην ''Αυγή'': Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφηγηθεί το μέλλον

















Η άφιξή της συζητήθηκε. Μίλησε στο BFest της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και στους "Φακέλους" του Αλέξη Παπαχελά. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν είναι μια προσωπικότητα με ισχυρή επιρροή στη σύγχρονη αριστερή διανόηση. Από το "Δόγμα του Σοκ" και το "No Logo" μέχρι τις παρεμβάσεις της στο κίνημα Occupy, η Καναδέζα Κλάιν, εκτός από το να γράφει βιβλία που ξεχωρίζουν, ξέρει και να πιάνει τον παλμό μιας χώρας βυθισμένης στην κρίση. Τη συναντήσαμε σε ένα μικρό καφέ κάτω από τα δέντρα, πίσω από τη Μιχαλακοπούλου. Εκεί, μιλήσαμε για το κίνημα, για την άνοδο της Ακροδεξιάς, που την ανησυχεί ιδιαίτερα, για τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές, που την γεμίζει ελπίδα, για τους "όχι τόσο τεμπέληδες" Έλληνες και για την "επική αλλαγή θέματος", για το ΔΝΤ, που "αυτομαστιγώνεται", και βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου που θα εξηγεί πως το "όχι στη λιτότητα δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ ΕΔΩ:

http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=2&view=2&pageID=159213 

Η Φράνκα Ράμε της ''καθημερινής'' Αριστεράς

Αποχαιρετώντας τη σύντροφό του, Φράνκα Ράμε, κατά τη διάρκεια της πολιτικής κηδείας την Παρασκευή στο Μιλάνο, ο Ντάριο Φο εξομολογήθηκε δημόσια και "εν θερμώ" ότι ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του τα είχε γράψει η Φράνκα, αλλά λόγω της ματαιοδοξίας του εκδόθηκαν μόνο με το δικό του όνομα. Αλλά για εμάς, τους τότε Μιλανέζους της Αριστεράς στις δεκαετίες του '80 και του '90, η Φράνκα Ράμε δεν ήταν απλώς η γνωστή ηθοποιός και φεμινίστρια, ήταν περισσότερο μια συντρόφισσα στους καθημερινούς αγώνες.
Για πρώτη φορά συνάντησα τη Φράνκα Ράμε στη συγκέντρωση που είχαμε διοργανώσει με ορισμένα Κοινωνικά Κέντρα τον Δεκέμβριο του 1989 με αφορμή την επίσκεψη του Γκορμπατσόφ στο Μιλάνο, έχοντας την αυταπάτη μιας δημοκρατικής μετεξέλιξης του "ανύπαρκτου" σοσιαλισμού της Ανατολικής Ευρώπης. Η Φράνκα ήρθε και έπιασε την κουβέντα μαζί μας, ενώ ήταν νωπή ακόμη η πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Με τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ η Φράνκα βρισκόταν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε όλες τις αντιπολεμικές εκστρατείες που διοργανώναμε τότε ως Επανίδρυση και Κοινωνικά Κέντρα στο Μιλάνο, ενώ με την έκρηξη της «Μιζούπολης» και των «Καθαρών Χεριών» το 1992 βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαστών του Μιλάνου από το Μπερλουσκόνι. Η Φράνκα και ο Ντάριο, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της μιλανέζικης Αριστεράς, περάσαμε τότε από την "άλλη πλευρά" και σταθήκαμε δίπλα στους δικαστές. Η Φράνκα πρωτοστατούσε στις λαμπαδοφορίες έξω από το δικαστικό μέγαρο, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις υπέρ των δικαστών της ομάδας του εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκλέχθηκε γερουσιαστής με το κόμμα του Ντι Πιέτρο «Η Ιταλία των αξιών».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:
http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=6&view=6&pageID=159208 

Εναλλακτική Σύνοδος Ευρωπαϊκών Κινημάτων-Alter Summit στο ΟΑΚΑ

"Eσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές!"

Τι είναι το Alter Summit...

Είναι το "φτάνει πια" χιλιάδων πολιτών -Eλλήνων και Ευρωπαίων- που δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές λιτότητας κι είναι αποφασισμένοι να τις ανατρέψουν. Είναι το αίτημα για ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής, όπου τα συμφέροντα των ανθρώπων μπαίνουν πάνω από αυτά των τραπεζών και των εταιρειών. Είναι ο αγώνας για την ανάκτηση της δημοκρατίας. Είναι το πρώτο βήμα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Είναι το ραντεβού εκατοντάδων οργανώσεων και κινημάτων, αλλά και η συνάντηση χιλιάδων συνδικαλιστών, ακτιβιστών, εργαζομένων, ανέργων, οικογενειών, ανθρώπων που οραματίζονται τη ζωή τους διαφορετικά. Το Alter Summit είμαστε εμείς.
Η Εναλλακτική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.altersummit2013.blogspot.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:

http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=2&view=2&pageID=159207 

Ο πράσινος τηλεφωνικός θάλαμος έχει εκλογές!

Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ! Το σκέφτηκαν καλά; Σε τι θα χρησιμεύσουν; Σε τίποτα. Το μόνο καλό είναι ότι θα απαλλάξουν τους μέχρι σήμερα γραμματείς από την αγγαρεία να προΐστανται ενός κομματικού υπολείμματος. Οι εποχές της δόξης παρήλθον και ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται. Δεν αποκλείεται ωστόσο να βρεθούν κάποιοι που θα θελήσουν να βγουν μπροστά κερδίζοντας - με αυτοθυσία ομολογουμένως – την εύνοια του σημερινού «προέδρου» (οποία τους τιμή) και κάποιοι άλλοι αμετανόητα ρομαντικοί, που ακόμη πιστεύουν ότι ο… Λάζαρος μπορεί και να αναστηθεί, μέσα από καθαρά πολιτικές και ουσιαστικές διαδικασίες και δεν σταματούν να καταθέτουν προτάσεις με τις οποίες ουδείς ασχολείται.
Είναι οι ίδιοι που φώναζαν ότι και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προ μηνών, έπρεπε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, του ουσιαστικού ιδεολογικού και πολιτικού αποσαφηνισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος. Τελικά, όπως η στήλη είχε προβλέψει πολύ νωρίς – δεν χρειάζεται άλλωστε ιδιαίτερη ευφυΐα για να γίνει αντιληπτό – το συνέδριο κατέληξε μια μάζωξη χειροκροτητών του Βενιζέλου, ο οποίος είναι, επιτέλους, αυτό που ονειρεύτηκε: Πρόεδρος ενός κόμματος, μόνο που δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό του οποίου προεδρεύει, αλλά ένα δεκανίκι της ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, με την οποία υποτίθεται ότι θεωρητικά διαφωνεί, αλλά πρακτικά στηρίζει. Με πρόσχημα τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας, όταν η πραγματική επιδίωξή του είναι, το σημερινό τρικομματικό έκτρωμα να μείνει όσο περισσότερο γίνεται στην διακυβέρνηση της χώρας και ο ίδιος όσο πιο γερά γαντζωμένος πάνω του, διότι αλλιώς, δεν υπάρχει μέλλον πολιτικό γι αυτόν.
Το ότι, με τις φαεινές του ιδέες, ο μνημονιακότερος των μνημονιακώ ν, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διέλυσε το Κίνημα, σε σημείο να είναι αμφίβολο αν θα μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, φαίνεται να το παραλείπει 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: