Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Τζένη Καρέζη: Tα μάτια, τo διαβατήριο των ερώτων μας



Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη μου! Κατοχή. Πείνα, βομβαρδισμοί και καταφύγια. Κι ένα κοριτσάκι, η Ευγενούλα πολύ άρρωστο. Θα 'ναι δεν θα 'ναι πέντε χρονών. Η μαμά του δεν μπορεί να το σηκώσει από το κρεβάτι. Και κείνο φοβάται. Ακούει τους άλλους να τρέχουνε, τα άλλα παιδάκια να φωνάζουνε, τις μπόμπες να πέφτουνε, βλέπει τη γιαγιά του και τον πατέρα του να φεύγουν τρομαγμένοι με τους άλλους, και το πιάνουν τα κλάματα. Και τότε η μαμά του, για να το παρηγορήσει, πάει και βάζει στο γραμμόφωνο την Ενάτη του Μπετόβεν. Και το δωμάτιο γεμίζει μάγια. Κάτι ήχοι απίστευτοι, και η ομορφιά και η ευτυχία να εισβάλλουν ξαφνικά από παντού. Πού είναι η απελπισία, πού ο τρόμος; Πού οι πανικόβλητοι άνθρωποι; Πού πήγε όλη αυτή η τρομάρα; Πώς έγινε; Τι έγινε; Τι όμορφα που είναι όλα! Νάτα λοιπόν τα παραμύθια. Νάτα τα πριγκηπόπουλα, οι πριγκήπισσες και οι μάγισσες. Όλα εδώ, κοντά της. Δικά της. Όλη η μαγεία της ζωής δικιά της. Η Ευγενούλα σκουπίζει τα μάτια της, αφήνει τη μαμά της να της αλλάξει την πετσέτα στο μέτωπό της, της πιάνει το χέρι και ακούει τον Μπετόβεν. Και είναι αυτή η πρώτη επαφή της με την Τέχνη.

''Mαγεία στο Σεληνόφως'': Έρωτας, ρετρό διάθεση. Ο Γούντι Άλεν στη γαλλική Ριβιέρα (video)


μαγεία στο σεληνόφως

Αν κάτι ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα ο Γούντι Άλεν, αυτό είναι να υφαίνει απολαυστικούς χαρακτήρες και να πλαισιώνει τις ιστορίες του με μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην καινούργια ταινία του που μπορούμε να απολαύσουμε  με τίτλο "Μαγεία στο Σεληνόφως" (Magic in the Moonlight). Η ιστορία μας μεταφέρει στη γαλλική Ριβιέρα της δεκαετίας του '20, στις όμορφες αμμουδιές της Κυανής ακτής, στις μαγευτικές αριστοκρατικές επαύλεις, τα τζαζ μπαρ, τα αυτοκίνητα και τα ρούχα της εποχής.

Marion Cotilliard as Lady Gray - Dior campaign (photos & video)




























Marion Cotilliard as Lady Noir - Dior campaign (photos & video)


Marion Cotilliard as Lady Blue Shanghai - Dior campaign by Steven Klein (photos & video)



Marion Cotilliard as Lady Rouge - Dior campaign (photos & video)



Dolce & Gabbana A/W 2012 by Giampaolo Sgura



Ρίτσαρντ Ατένμπορο: Σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός - Του Γιάννη Ζουμπουλάκη




Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο άρχισε να ασχολείται με την κινηματογραφική  σκηνοθεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν γύρισε την πρώτη ταινία του στον κινηματογράφο το αντιπολεμικό μιούζικαλ «Ω ένας υπέροχος πόλεμος» (1969). Μέχρι το τέλος της ζωής του, την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 90 ετών σκηνοθέτησε 12 ταινίες.

Σταδιακά, η σκηνοθετική δράση του, υποσκέλισε την πρώτη ιδιότητά του, την ηθοποιία. Αποκορύφωση ο θρίαμβος του «Γκάντι» (1982) που χάρισε στο Ατένμπορο το Οσκαρ σκηνοθεσίας και στον ηθοποιό Μπεν Κίνγκσλεϊ, εκείνο του Α ανδρικού ρόλου. Και όμως, μετά την εκπληκτική ερμηνεία του ως σαδιστής, σημαδεμένος στο πρόσωπο γκάνγκστερ στην ταινία «Τρομαγμένος παράνομος» (1945) από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Brighton Rock» του Γκράχαμ Γκριν, ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο είχε στο ενεργητικό του θαυμάσιους και αξιομνημόνευτους ρόλους.

Με την Λορίν Μπακόλ, νεκροί είναι πλέον όλοι οι θρύλοι του Χόλιγουντ από το τραγούδι Vogue της Μαντόνα (φωτό)



Με το θάνατο της Λορί Μπακόλ όλοι από τους 16 θρύλους του 20 αιώνα στους οποίους αναφέρεται η Μαντόνα στην μεγάλη επιτυχία της Vogue  είναι πλέον νεκροί. Το ασπρόμαυρο βίντεοκλιπ σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ ήταν ένα αφιέρωμα στην Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ και το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 1990. Οι μόνες που ζούσαν τότε ήταν η Μπακόλ και η Γκρέτα Γκάρμπο. Η δεύτερη έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σε ηλικία 85 ετών και η πρώτη πριν από λίγες μέρες.



Η λίστα με τους θρύλους του Χόλιγουντ που περιέχει το τραγούδι

Γκρέτα Γκάρμπο (Απρίλιος 15, 1990)
Μέριλιν Μονρό (Αύγουστος 5, 1962)
Μαρλένε Ντίντριχ (Μάιος 6, 1992)
Τζο Ντιμάτζιο (Μάρτιος 8, 1999)
Μάρλον Μπράντο (Ιούλιος 1, 2004)
Τζέιμς Ντιν (Σεπτέμβριος 30, 1955)
Γκρέις Κέλι (Σεπτέμβριος 14, 1982)
Τζιν Χάρλοου (Ιούνιος 7, 1937)
Τζιν Κέλι (Φεβρουάριος 2, 1996)
Φρεντ Αστέρ (Ιούνιος 2, 1987)
Τζίντζερ Ρότζερς (Απρίλιος 25, 1995)
Ρίτα Χέιγουορθ (Μάιος 14, 1987)
Λορίν Μπακόλ (Αύγουστος 12, 2014)
Κάθριν Χέμπορν (Ιούνιος 29, 2003)
Λάνα Τέρνερ (Ιούνιος 29, 1995)
Μπέτ Ντέιβις (Οκτώβριος 6, 1989)

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ